Over mij

Over mij

Mijn naam is Nancy Cornelissen. Ik ben geboren in ’s-Hertogenbosch en mijn passie is dansen. Op mijn vierde levensjaar ben ik al op Klassiek balletles gegaan en beleefde zoveel vreugde aan de dans dat ik op latere leeftijd ook Jazz, Modern, Ballroom, Zouk en vervolgens Sacred-Dance ging dansen.

In de dans kan ik uitdrukken wat mij ten diepste beweegt. Als ik dans ben ik één met mezelf, met de omgeving en met de kosmos.

Na mijn opleiding Nederlands recht merkte ik dat het huidige leven erg prestatiegericht is en de nadruk voor mij te eenzijdig lag op het denken. Ik was het contact met mijn eigen lichaam en mijn gevoelens verloren.

Het ontkennen van emoties en het verdringen van gevoelens veroorzaakte allerlei lichamelijke klachten die mijn vrije liefdesstroom blokkeerden. Ik vond dat ik het aan mijn lichaam verplicht was om die weg vrij te gaan maken.

Danstherapie

Een aantal jaren geleden stuitte ik (toevallig?) op een artikel met als titel “Genezen door dans”. De combinatie van het woord “genezen” met het woord “dans” vond ik heel interessant. Na het lezen van het artikel, dat over danstherapie ging, werd ik nog enthousiaster en ben me er verder in gaan verdiepen.

Ik besloot dan ook danstherapie te gaan studeren aan de Artez Hogeschool der Kunsten in Enschede (methode Querido). Tijdens de opleiding tot danstherapeute ben ik mij bewust geworden van mijn lichamelijke ervaringen en kwam ik dichter bij wat er werkelijk in mij speelde.

Mijn reis naar het hart was begonnen; ik kon mijn klachten en problemen onderzoeken en mijn wens tot verandering vormgeven. Door de combinatie van muziek en beweging ben ik van binnenuit tot inzicht gekomen en werd ik in contact gebracht met mijn gave kern. Ik heb ontdekt wie ik werkelijk ben en durfde te gaan leven vanuit mijn hart.

Door de danstherapie was er weer evenwicht ontstaan tussen lichaam, hoofd en hart.


Laten we mensen zijn
en helemaal onszelf worden
Niet wie we denken dat anderen
wilden dat we waren
Laten we moed houden,
durven wankelen en redden wat er te redden valt
Onszelf bijvoorbeeld en mekaar.
(Griet op de Beeck)

Als gepassioneerd danstherapeute en docent Meditation des Tanzes-Sacred Dance wil ik graag mensen helpen om te leren leven vanuit hun hart.

Door open te staan voor de signalen die je krijgt, daarin keuzes te maken en erop te leren vertrouwen. Door op zoek te gaan naar je bron, wie je wezenlijk bent, ga je terug naar de basis. Tijdens mijn opleiding danstherapie kwam ik in contact met Sacrale dans. Het onderdeel “Sacrale dans” vond ik wel het mooiste onderdeel van de hele danstherapiesessie. Ik kreeg meteen het gevoel van:” hier wil ik me na mijn opleiding tot danstherapeute in gaan verdiepen, hier voel ik me thuis, dit zou ik graag willen delen met anderen”. Ik besloot de opleiding Meditation des Tanzes-Sacred Dance in België te gaan volgen bij Lehrbeauftragte Mariëlle van Beek van het Ausbildungsinstitut Meditation des Tanzes-Sacred Dance Friedl Kloke-Eibl. Deze heb ik met goed gevolg afgesloten in september 2018.

Bij Sacred Dance staat contact met jezelf en anderen centraal. Het is een middel om met onszelf in harmonie te komen. Samen in beweging zijn is veel belangrijker dan technisch perfekt dansen. Door te dansen wordt iets aangeraakt; het unieke van ieder mens, je bron, je wezen, je eigen cirkel. Van daaruit kan een verbinding met een groter universeel bewustzijn ervaren worden. Het is Sacred Dance genoemd omdat men ontdekte dat het helend werkte.

Sacred Dance bestaat uit dansen die op allerlei soorten muziek worden gedanst. Muziek van klassiek tot eigentijds, folklore, gipsy, religieus en pop. De eenvoudige passen herhalen zich en vormen zo een steeds terugkerend patroon. Hierdoor kan een meditatieve beleving ontstaan, kun je gaan waarnemen wat de dans met je doet, kom je vanuit het denken in het hier en nu, kun je gevoelens gaan ervaren, de stilte in jezelf. De dansen zijn rustig, naar binnen gekeerd of juist uitbundig, het leven vierend. Het belangrijkste is dat je plezier hebt in het bewegen, het dansen op muziek. Hierdoor kun je oefenen om met mildheid, zonder oordeel naar jezelf te kijken en bij het volgende patroon weer opnieuw te oefenen. Uiteindelijk zul je ervaren dat de dansen als het ware in je lijf gaan zitten. Je komt in verbinding met je eigen levenskracht en- energie. Je zult je opener, vrijer in je leven ervaren en met meer bewustzijn.

Tijdens mijn DansVanNansDagen wil ik graag mijn enthousiasme voor zowel de danstherapie als de Meditation des Tanzes-Sacred Dance met jullie delen gebaseerd op een thema uit een periode van het jaar of iets wat op dat moment actueel is. Hierdoor ontstaat er naast je eigen persoonlijke beleving ook een beleving en verdieping van datgene wat er dan is.

Yoga

In augustus 2019 heb ik mijn opleiding tot Ayurvedisch Yogadocente afgerond en geef ik ook yogales.